Bijwerkingen amitriptyline

Bij het gebruik van medicijnen kunnen er bijwerkingen optreden. Ook als je amitriptyline gaat gebruiken kun je last krijgen van verschillende bijwerkingen. De bijwerkingen van amitriptyline kunnen ingedeeld worden in vijf verschillende groepen. In de eerste groep vinden we de bijwerkingen die regelmatig voorkomen in de eerste periode van het gebruik. In de tweede groep vinden we de bijwerkingen die regelmatig voorkomen. De derde groep kent bijwerkingen die soms voorkomen, de vierde bijwerkingen die zelden voorkomen. De laatste groep kent bijwerkingen die zeer zelden voorkomen.

Regelmatig, vooral in het begin

Bijwerkingen die regelmatig voorkomen als je amitriptyline net bent gaan gebruiken zijn sufheid, een droge mond en duizeligheid. Nadat amitriptyline een tijd wordt gebruikt is de kans groot dat deze bijwerkingen verminderen of helemaal verdwijnen.

Regelmatig

Bijwerkingen die regelmatig voorkomen zijn gewichtstoename, hartkloppingen en verstopping. Verstopping is beter bekend onder de noemer obstipatie. Het gewicht kan toenemen omdat je meer eetlust krijgt door het medicijn of door het feit dat het lichaam meer vocht gaat vasthouden.

Soms

In sommige gevallen is er sprake van trillende handen, overmatig veel zweten en misselijkheid. Als je last hebt van misselijkheid kun je proberen om het medicijn in te nemen met een volle maag.

Zelden

Bijwerkingen die zelden voorkomen zijn verwardheid, moeilijk kunnen plassen en hartritmestoornissen. Daarnaast komt het ook voor dat je minder zin krijgt om te vrijen. Vrouwen krijgen moeilijker een orgasme en voor mannen geldt dat ze moeilijker een erectie en zaadlozing krijgen.

Zeer zelden

In de laatste groep bijwerkingen vinden we aantal bijwerkingen die slechts zeer zelden voorkomen. Als er sprake is van één van deze bijwerkingen is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Het gaat hierbij om lever- en bloedafwijkingen, borstvorming bij mannen, overgevoeligheid, epileptische aanvallen of een toename van depressieve gedachten.