Uitleg over amitriptyline

Amitriptyline is een medicijn dat gebruikt kan worden om je stemming te verbeteren en ervoor te zorgen dat je minder angstig bent. Naast het tegengaan van slaapproblemen, piekeren en prikkelbaarheid worden ook pijnklachten tegengegaan door amitriptyline. Ook mensen die last hebben van zenuwpijn, bedplassen, depressie’s, migraine of hoofdpijn kunnen het middel voorgeschreven krijgen,

Werking van amitriptyline

Zodra er begonnen wordt met amitriptyline zal er niet direct een verbetering merkbaar zijn. Het kan zelfs weken duren voordat de klachten verminderen. Gebruik je amitriptyline tegen zenuwpijn, dan kunnen de eerste verbeteringen na een week merkbaar zijn.

Hoe neem ik amitriptyline in?

Voordat je amitriptyline gaat gebruiken is het belangrijk om eerst de bijsluiter door te lezen. In deze bijsluiter zul je ook lezen dat er twee soorten amitriptyline bestaan. Zo zijn er capsules die de afgifte vertraagd leveren. De stof die zich in het medicijn bevindt wordt langzaam afgegeven. In sommige gevallen werkt dit beter tegen de klachten in plaats van een directe afgifte. De tweede variant amitriptyline bestaat uit tabletten, deze kunnen worden ingenomen met een glas water. Bij deze variant wordt de stof volledig en direct door het lichaam opgenomen.

Beste tijd om amitriptyline in te nemen

De beste tijd om amitriptyline in te nemen is ‘s avonds voordat je naar bed gaat. Bij een dosis die de 150 mg overschrijdt kan amitriptyline beter in meerdere delen ingenomen worden. Doe dit bij voorkeur in de ochtend en in de avond. Als je veel last hebt van bijwerkingen kan er voor gekozen worden de inname nog verder te verdelen over de dag.